• 20 de juliol de 2022

  Vasos Curatius

  Curar una ferida és un procés complicat. La part central del seu èxit és l'angiogènesi: la creació de nous vasos sanguinis a partir dels existents. Aquest procés depén de les cèl·lules endotelials (CE) que recobrixen els vasos sanguinis. Durant l'angiogènesi, les CE consumixen més nutrients per a créixer i dividir-se. Els investigadors estudien com es produïx això a les retines de ratolí. Els ratolins van ser modificats genèticament per a no tindre YAP, TAZ o TEAD, que són proteïnes associades a l'angiogènesi. En els ratolins que no tenien cap d'aquestes, la retina tenia menys CE i una xarxa de vasos sanguinis reduïda (a la dreta) en comparació amb els ratolins normals (a l'esquerra). Després d'identificar els gens que augmenten l'activitat en resposta a YAP, TAZ i TEAD, l'equip va trobar que la supressió d'aquests gens també afectava l'angiogènesi. Concretament, van trobar que YAP, TAZ i TEAD augmenten l'activitat de gens importants per al transport de nutrients, el metabolisme i el creixement. Açò clarifica els secrets moleculars que utilitzen les CE en la creació d'un nou subministrament de sang.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Yu Ting Ong i col·laboradors
  Angiogenesis & Metabolism Laboratory, Max Planck Institute for Heart and Lung Research, Bad Nauheim, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Nature Metabolism, juny de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.