• 4 de febrer de 2018

    Veient Formes

    Veus un pastís i aleshores li tires mà. Investigacions anteriors suggereixen que aquestes accions impliquen senyals visuals que prenen dues rutes diferents al teu cervell: la via ventral per la percepció, desxifrant la figura del pastís, i la via dorsal que permet l’acció, descobrint on és el pastís. Els investigadors ara miren més de prop aquestes vies. Quan uns voluntaris miraven imatges d’objectes intactes o distorsionats mentre estaven en un escàner cerebral, l’activitat cerebral a les seues regions dorsals (a l'esquerra) i ventral (a la dreta) foren enregistrades. Més activitat (colors més càlids) quan es visualitzen objectes intactes, no distorsionats, suggereixen regions involucrades en detectar formes –i això es trobà tant a la via ventral com dorsal. A més, l’activitat concorda amb la capacitat dels voluntaris per reconèixer objectes. Això té moltes més implicacions que la manera en què agafem un pastís. Això pot permetre conèixer per què persones amb una afeccció coneguda com agnòsia tenen problemes per reconèixer objectes.

    Escrit per Lux Fatimathas
    Imatge adaptada del treball d'Erez Freud i col·laboradors
    Department of Psychology, Carnegie Mellon University, Pittsburgh, PA, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en eLife, octubre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.