• 15 de març de 2017

  Viatge Truncat

  La bona notícia és que les nostres cèl·lules estan protegides per proteïnes supressores de tumors, les quals busquen DNA malmès i inicien qualsevol reparació necessària. Però, si els gens que codifiquen aquestes proteïnes pateixen alguna mutació, les cèl·lules amb DNA malmès podran créixer i replicar-se fóra de control. En càncers humans, un d'eixos gens, anomenat p53, pateix mutacions freqüentment. Els investigadors han trobat recentment mutacions que causen versions acurtades de la proteïna produïda – anomenades mutacions truncants– i són suficients per impedir la funció supressora de tumors. Les cèl·lules amb p53 truncada també experimenten un canvi estructural (mostrat a part dreta de la imatge), en comparació a aquelles homòlogues amb tota la seua longitud (a la part esquerra). Aquests canvis estructurals bàsicament permeten a les cèl·lules canceroses desprendre's del teixit, i viatjar i escampar-se a altres teixits del cos.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge adaptada del treball de Nitin H Shirole i col·laboradors
  Cold Spring Harbor Laboratory, NY, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicada en eLife, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.