-
22 d'octubre de 2021
Viatjant Lleuger
Si es col·loquen al voltant dels nostres sistemes circulatoris, les molècules dels fàrmacs acaben allà on són necessàries, però també són vulnerables als corrents que remolinen al voltant d'òrgans i teixits. La resposta poden ser uns menuts robots tous, dispositius artificials disenyats per nadar a través de fluids polsants o balancejar suaument molècules fins on han d'estar. Envoltat per aigua, aquest petit aparell (10 milions de vegades més petit que un molí de vent a un castell de sorra) gira en sentit antihorari si rep un raig de llum làser verda i en sentit horari si ho és de llum roja. Diferents zones de les pales de l'aparell s'escalfen amb les diferents longituds d'ona, produint una força de gir mitjançant un procés conegut com l'efecte Marangoni. En altres llocs, els investigadors utilitzen trucs de llum similars per dirigir els dispositius als cantons - prototips per a petits "transportadors" que algun dia podrien subministrar càrregues químiques a destinacions específiques del cos.
Escrit per John Ankers
Key Laboratory of Bio-inspired Materials and Interfacial Science, Technical Institute of Physics and Chemistry, Chinese Academy of Sciences, Beijing R. P. Xina
Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Science Advances, setembre de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.