• 4 de setembre de 2020

  Vies Aèries en Acció

  L’aire que respirem no sols conté gasos, sinó també brutícia, deixalles i microbis. Afortunadament les cèl·lules que recobreixen les nostres vies respiratòries presenten unes projeccions anomenades cilis, els quals s’encarreguen de filtrar aquestes partícules. En les malalties de les vies respiratòries, aquest procés pot alterar-se, pel que estudiar els teixits amb cilis al laboratori és útil en aquest tipus de malalties. No obstant això, és un gran repte mantenir els cilis en un plat. Ací, els investigadors provaren quatre solucions diferents en les quals es poden cultivar cèl·lules per descobrir quina és millor per mantenir els cilis. Les cèl·lules foren fotografiades utilitzant la microscòpia electrònica de barreig (imatge), revelant que únicament una solució mantenia els cilis de manera efectiva (esquerra) mentre que les altres no (exemples del centre i dreta). La solució guanyadora va sorgir de l'equilibri de nivells suficientment alts d'àcid retinoic i baixos nivells de VEGF, EGF i FGF-beta. Aquests resultats poden ajudar als investigadors a estudiar millor els teixits de les vies respiratòries i les seues malalties al laboratori.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge adaptada del treball de Anja E. Luengen i col·laboradors
  Department of Biohybrid and Medical Textiles (BioTex), AME - Institute of Applied Medical Engineering, Helmholtz Institute, RWTH Aachen University, Aachen, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, abril de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.