-
22 de desembre de 2017
Vista Oculta
En un sorprenent fenomen anomenat 'visió cega', les persones cegues d’un sol ull poden respondre a estímuls visuals que no poden veure, en absolut, de forma conscient. Podrien, per exemple, ser capaços d'agafar un objecte del seu costat, que estiguera només en la línia de 'visió' del seu ull cec. Els investigadors van escanejar els cervells de voluntaris sans (la part esquerra de la imatge) i d’un pacient amb lesió en un costat del cervell (a la dreta). Descobriren que el costat intacte, compensa i es comunica amb el costat lesionat. Quan el pacient responia als estímuls que podia realment veure amb un costat, la part corresponent de la meitat del cervell estava activa. No obstant això, quan respongueren als estímuls 'ocults', ambdós costats del cervell estaven involucrats, a l'igual que les fibres que els connectaven (el cos callós, en blau i més gran en el cervell lesionat). Entendre aquests mecanismes de compensació i reparació podria ajudar-nos a encoratjar la recuperació després d’una lesió cerebral.
Escrit per Anthony Lewis
Imatge del treball de Alessia Celeghin i col·laboradors
Department of Psychology, University of Torino, Torino, Itàlia i Department of Medical and Clinical Psychology, Tilburg University, Països Baixos
Drets de la imatge reservats pels autors originals; reproducció de la imatge permesa per PNAS
Publicat en PNAS, novembre de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.