• 26 de maig de 2022

  Vista Precisa

  Una xicoteta taca en les teus ulleres podria cobrir tota la teua vista. I una mutació menuda al teu ADN podria destruir-la completament. L' amaurosi congètita de Lebel (ACL) és la causa més comú de degeneració retinal en infants, i condueix a impediments visuals a causa de un declivi accelerat en unes cèl·lules dels ulls anomenades cons. Uns investigadors han empleat edició de bases – una tècnica innovadora que permet actuar sobre una únic punt al ADN – per contrarestar directament la mutació que es troba rere de la malaltia. En ratolins amb ACL, el tractament pretenia tant compensar la falta d'acció del gen mutat com previndre dany futur. La tècnica incrementava l'activitat funcional del gen, millorant la seua funció visual i protectora de la cèl·lula (a la imatge d'un ratolí tractat, el gen mutat en verd i la proteïna crucial per a una activitat sana en rosa). Si aquesta aproximació pot aplicar-se en humans, un únic tractament de llarga durada per a la degeneració retinal congènita pot haver sigut avistat.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball d'Elliot H. Coi, Suie Suh i col·labradors.
  Gavin Herbert Eye Institute, Department of Ophtalmology, University of California, Irvine, CA, EUA
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0).
  Publicat en Nature Communications, abril de 2022.

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.