• 29 de setembre de 2015

    Viure amb Oxigen

    L'atmosfera de la Terra canvia amb el temps –la quantitat d'oxigen s'ha generat des de virtualment zero, al llarg de milers de milions d'anys. Els organismes vius s'han tingut que adaptar a aquesta atmosfera canviant, tot desenvolupant mecanismes per afrontar la presència d'oxigen i els perillosos subproductes de la respiració, coneguts com espècies reactives de l'oxigen (ROS), que poden danyar les nostres cèl·lules. Les proteïnes i els enzims són particularment susceptibles a aquest dany oxidatiu que pot conduir a moltes afeccions, incloent l'Alzheimer, càncer i insuficiència cardíaca. L'estudi de bases de dades d'estructures de proteïnes ha revelat que moltes d'aquestes estructures contenen els aminoàcids: tirosina i triptòfan. Els investigadors creuen que aquests aminoàcids s'estan utilitzant per transportar els ROS lluny de les parts vulnerables de les proteïnes. La imatge es mostra el SOD2, un enzim antioxidant implicat en la respiració. Les cadenes de color roig, rosa i blau representen diferents tirosines i triptòfans. Aquest descobriment ens permet veure com les cèl·lules s'adapten per protegir-se contra especies d'oxigen no desitjades.

    Escrit per Helen Thomas
    Imatge del treball de Harry Gray i Jay Winkler
    Caltech, Pasadena, EUA
    Drets de la imatge pels autors originals
    Publicat en PNAS, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.