• 29 de setembre de 2015

  Viure amb Oxigen

  L'atmosfera de la Terra canvia amb el temps –la quantitat d'oxigen s'ha generat des de virtualment zero, al llarg de milers de milions d'anys. Els organismes vius s'han tingut que adaptar a aquesta atmosfera canviant, tot desenvolupant mecanismes per afrontar la presència d'oxigen i els perillosos subproductes de la respiració, coneguts com espècies reactives de l'oxigen (ROS), que poden danyar les nostres cèl·lules. Les proteïnes i els enzims són particularment susceptibles a aquest dany oxidatiu que pot conduir a moltes afeccions, incloent l'Alzheimer, càncer i insuficiència cardíaca. L'estudi de bases de dades d'estructures de proteïnes ha revelat que moltes d'aquestes estructures contenen els aminoàcids: tirosina i triptòfan. Els investigadors creuen que aquests aminoàcids s'estan utilitzant per transportar els ROS lluny de les parts vulnerables de les proteïnes. La imatge es mostra el SOD2, un enzim antioxidant implicat en la respiració. Les cadenes de color roig, rosa i blau representen diferents tirosines i triptòfans. Aquest descobriment ens permet veure com les cèl·lules s'adapten per protegir-se contra especies d'oxigen no desitjades.

  Escrit per  Helen Thomas

  Imatge del treball de Harry Gray i Jay Winkler
  Caltech, Pasadena, EUA
  Drets reservats pels autors originals
  Publicat en PNAS, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.