• 17 de novembre de 2016

  Acumulació de Calci

  La malaltia renal crònica és una afecció a llarg termini que pot ser causada per una alta pressió arterial, diabetis i colesterol alt. Un tipus de cèl·lula mare anomenada Gli1 normalment repara els vasos sanguinis danyats, transformant-se en noves cèl·lules musculars que treballen per ajudar a contraure les artèries. No obstant això, investigacions recents en un model de ratolí de la malaltia renal crònica, suggereixen que les cèl·lules Gli1 (que es mostren en roig en el revestiment dels vasos) obstrueixen els vasos sanguinis mitjançant el dipòsit de calci. Les cèl·lules Gli van respondre als senyals inflamatoris de la sang transformant-se en osteoblasts, responsables de dipositar calci. Quan els investigadors van eliminar les cèl·lules Gli dels ratolins, es va veure obstaculitzada l'acumulació de calci en les artèries. En observar les artèries dels pacients amb insuficiència renal, l'equip va trobar que la calcificació es va produir als mateixos llocs observats en el model de ratolí, el que recolzava la seua teoria i els seus descobriments. D'aquesta manera, les cèl·lules Gli podrien ser una nova diana terapèutica.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge cortesia de Humphreys lab
  Washington University School of Medicine in St Louis, MO, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Stem Cell, novembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.