• 9 d'octubre de 2018

  Adéu Decoloració

  És genial eixir per a gaudir la llum solar, però aquesta ve amb un desavantatge, decolora les coses com per exemple la teua roba. Aquest efecte decolorant ocorre també en ciència quan s'utilitza el microscopi de fluorescència per a observar cèl·lules amb proteïnes que s'han marcat amb colorants fluorescents. És una bona forma de veure què estan fent aquestes cèl·lules però, massa temps sota el microscopi i, aquests marcadors fluorescents desapareixen. Investigadors, estudiant organoides de renyó -models 3D de teixit renal cultivat en una placa- s'han trobat amb el mateix problema. Ara s'ha desenvolupat una nova forma d'observar aquests organoides en 3D, la qual causa molta menys decoloració. Utilitzant un microscopi de fluorescència en làmina, un organoide (a la imatge) es pot observar des de múltiples angles col·locant-lo en un gel cilíndric que es pot rotar i, a través del qual, es pot veure. L'equip va rastrejar exitosament la destinació d'unes cèl·lules (de color groc) en l'organoide durant 15 hores, proporcionant una finestra gran de temps per obtindre informacions útils.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge del treball de Marie Held i col·laboradors
  Institute of Integrative Biology, University of Liverpool, Liverpool, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS ONE, juliol de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.