• 1 de juliol de 2020

  Adhesió i Extensió

  La majoria dels bacteris són esperits lliures que van a la deriva d’un lloc a l’altre. Però amb el temps alguns s’uneixen fortament per a recobrir una superfície. Aquestes capes persistents de colònies microbianes, els biofilms, poden ser males noticies per al cos o per a l’equipament mèdic. Per a estudiar com s’adhereixen i creixen, els investigadors han estudiat la proteïna TasA (en roig al vídeo de les cèl·lules en creixement), la qual forma part de la matriu extracel·lular – el pegament estructural que manté el biofilm al seu lloc. Descobriren que TasA també pot actuar com una senyal per a provocar que un subconjunt de cèl·lules del biofilm entren en acció, impulsant l’expansió (cèl·lules remarcades en groc). El fet de que les pel·lícules biològiques invasives puguen expandir-se cap altres teixits i no siguen una estora estàtica com es pensava anteriorment, és un suggeriment preocupant. TasA és tant la cola adhesiva com el combustible per continuar, per la qual cosa pot ser clau per revertir el progrés i mantenir els bacteris a ratlla.

  Escrit per Anthony Lewis

  Vídeo del treball de Nitai Steinberg, Alona Keren-Paz i col·laboradors
  Department of Molecular Genetics, Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel
  Drets del vídeo reservats pels autors originals
  Vídeo publicat en Science Signaling, maig de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.