• 27 de març de 2019

  Agitat, No Remenat

  L'estudi d'un òrgan tan angoixosament complicat com el cervell humà és una tasca d'enormes proporcions, però les eines innovadores estan ajudant els científics a obtindre nova informació. Una tècnica important és el desenvolupament d'organoids de cervell: agregats de cèl·lules que provenen de cèl·lules mare humanes, induïdes per madurar en tipus de cèl·lules trobades al cervell, com ara les neurones (tenyit de verd, un organoid de cervell de 75 dies) i els astròcits de suport (en roig). Al permetre que els investigadors realitzen proves de laboratori sobre estructures semblants al cervell, els organoids resulten útils per a l'estudi d'afeccions que van des de l'autisme fins a la infecció del virus Zika. Per fer un organoid, les cèl·lules es barregen suaument en un líquid ric en nutrients, afavorint que s'agrupen. Recentment, els investigadors han desenvolupat mètodes més rendibles per aconseguir-ho, utilitzant equips coneguts com a agitadors orbitals per agitar les plaques de cèl·lules en una superfície giratòria. A mesura que continuen millorant les tècniques, els organoids de cervells seran cada vegada més valuosos per a la investigació neurològica.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de D'Or Institute for Research and Education
  D'Or Institute for Research and Education (IDOR), Rio de Janeiro, RJ, Brasil
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en BMC Developmental Biology, març de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.