• 29 d'abril de 2017

  Ajuda Perillosa

  S'utilitza per estar a la moda. Fins i tot es promou com a medicinal. Ara sabem que fumar causa càncer. Com es produeix està menys clar. Per esbrinar-ho, els investigadors van examinar el teixit pulmonar humà dels no fumadors (a la foto) i dels fumadors. Es van centrar en dos tipus de cèl·lules que podrien dividir-se i, aleshores, potencialment reparar el teixit danyat, són els anomenats progenitors alveolars (mostrats en magenta) i les cèl·lules mare basals. L'exposició d'aquestes cèl·lules a la radiació va provocar trencaments en el seu ADN, tal com es detecta utilitzant un marcador proteic (en verd). En el teixit dels fumadors, les cèl·lules mare es van posar en acció, dividint-se i reparant els trencaments. No obstant això, les cèl·lules alveolars no van respondre molt. Mentre que les cèl·lules mare semblen ser els herois, la forma en què van reparar l'ADN era propícia per generar errors, de manera que les mutacions eren més probables. Els productes químics tòxics alliberats pel consum de tabac, per tant, podria desencadenar que aquestes cèl·lules mare acudiren al rescat, sense adonar-se que podrien estar acumulant-se mutacions que causen càncer.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Clare E. Weeden i col·laboradors
  ACRF Stem Cells and Cancer Division, The Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research, Parkville, Victoria, Austràlia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, gener de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.