• 11 de febrer de 2021

  Antenes Trencades

  La majoria de les cèl·lules del teu cos contenen antenes microscòpiques molt poderoses anomenades cilis primaris. Per exemple, detecten senyals biològics que controlen el desenvolupament i, a l'orella interna, els estereocilis (formant agrupacions fotografiades ací amb microscòpia electrònica de rastreig) de les cèl·lules ciliades detecten vibracions sonores que les traduïxen com a senyals nerviosos al cervell. Els cilis primaris defectuosos provoquen un grup divers de malalties anomenades ciliopaties, moltes compartixen símptomes comuns com la pèrdua d’oïda. Investigadors estudien el perquè en tres models de ratolins que tenen afectats, de diferent manera, els cinocilis (els cilis que es veuen més llargs dins del conjunt que té cada cèl·lula). Un no tenia cinocilis, un altre els tenia anormalment llargs i l’altre més unflats (a la imatge). L’equip analitzà aquestes cèl·lules mutants, centrant-se en l’activitat de la ruta de senyalització Sonic hedgehog (Shh). L’activitat de la senyalització era menor als mutants, causant errors en la maduració de les cèl·lules ciliades. La senyalització Shh defectuosa podria, aleshores, ser la causa de pèrdua d’oïda relacionada a ciliopaties.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Kyeong-Hye Moon i col·laboradors
  Department of Anatomy, Yonsei University College of Medicine, Seoul, República de Corea
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, desembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.