• 11 de setembre de 2017

  Aprenent a Volar

  Intentant comprendre com funciona el nostre cervell, sovint els científics utilitzen models semblants, però més simples, com la mosca del vinagre. Aquesta reconstrucció mostra milers de neurones (com gotes acolorides) utilitzant projeccions de fibres que connecten amb diferents àrees del cervell de la mosca en desenvolupament. Ajudant a desembolicar aquests ''cables'', el microscopi electrònic 3D revela grups de neurones formant connexions, o sinapsis, creant circuits cerebrals preparats per distintes tasques. Unes neurones especials anomenades cèl·lules de Kenyon s’amuntonen juntes a dues regions del cervell anomenades cossos pedunculats (clústers de gotes blanques menudes, a l’esquerra). Aquestes ajuden a crear memòries associatives – semblants als circuits que ajuden al nostre cervell a aprendre. Per primera vegada, neurones que envien informació cap a (verd i blau) i que l'envien (rosa) des dels cossos pedunculats s'han cartografiat en una mena de diagrama de connexions utilitzant un programari especialitzat. Això és part d'un esforç global per entendre com funciona dins del cervell de les mosques l'aprenentatge i la memòria, proporcionant pistes de com funciona també als humans.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de la University of Konstanz
  Howard Hughes Medical Institute Janelia Research Campus, Ashburn, VA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, agost de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.