• 10 de setembre de 2017

  Una Cola Viscosa

  Arreglar un cos humà després d'una cirurgia és un poc com un projecte de manualitats delicades, on els cirurgians utilitzen punts i grapes per apedaçar els pacients. Però aquests mètodes poden danyar teixits delicats, i sempre hi ha risc d’entrada d’aire o líquid per les costures. Un altra estratègia és utilitzar cola de cianocrilat, per a ús mèdic`; encara que tan sols funciona en pell seca i és apropiat per a ferides superficials. Els investigadors s'han fixat en els llimacs per tal de buscar nous tipus de cola per a segellar ferides internes. La bava de llimac conté molècules inusuals, enganxoses, que es mantenen pegades fins i tot submergides. Utilitzant unes substàncies similars produïdes per algues, els investigadors han desenvolupat pegats de cola que poden segellar ferides en el cor i fetge d'animals vius i apegar-se a la pell sanguinolenta i humida. Encara que fa falta més treball per a perfeccionar aquest segellant basat en els llimacs, algun dia es podria utilitzar per a tornar a aferrar cors humans i altres òrgans.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Jianyu Li, Adam D. Celiz, i David J. Mooney
  John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences, Harvard University, Cambridge, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science, juliol de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.