• 12 de febrer de 2018

  Arma Letal

  Molts antibiòtics dels quals depenem per a superar les infeccions bacterianes són productes naturals d'altres espècies bacterianes. I la resistència als antibiòtics també és natural. La selecció per mutació –un procés accelerat per l'ús incorrecte d'antibiòtics– és una forma d'adquirir resistència. L'adquisició de gens de resistència és una altra manera. Els científics han descobert mecanismes de depredació, el sistema secreció tipus VI (T6SS) de l'Acinetobacter baylyi (a la fotografia en verd i magenta), Acinetobacter injecta un còctel de proteïnes tòxiques en bacteris amb els que competixen, debilitant la seua estructura i fins i tot fent-los estallar, alliberant els seus continguts genètics (a la foto, de color cian, l'ADN alliberat). L'Acinetobacter, llavors, incorpora aquests gens al seu propi genoma, incloent qualsevol tipus de gens de resistència. Altres patògens, com els que provoquen el còlera i la pneumònia, també utilitzen T6SS, però és només una arma en l'arsenal bacterià. Als hospitals podrien existir oportunitats, generades per l'home, per a la interacció i l'evolució bacterianes, desafiant-nos a mantenir-nos al dia amb aquests organismes que s'adapten contínuament.

  Escrit per Soumya Perinparajah

  Imatge de la University of Basel, Biozentrum
  Focal Area Infection Biology, Biozentrum, University of Basel, Basel, Suïssa
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Reports, desembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.