-
15 de febrer de 2020
Articulant Paraules
Expressar-nos a través del llenguatge és un tret únic que ens distingeix d'altres espècies. Però que passa exactament al nostre cervell mentre parlem? Un grup de científics es van proposar emmarcar l'activitat cerebral abans, durant i després de parlar, centrat en lòbul de l'ínsula, una regió en el centre del cervell, la funció de la qual en el llenguatge ha desconcertat als neurocientífics durant diversos anys. Cartografiant els patrons d'activació cerebral d'individus amb elèctrodes implantats al cap mentre parlaven i escoltaven tasques, l’equip va poder identificar quines regions eren més actives abans, durant i després del discurs. Abans que els participants llegiren les paraules individuals (primer meitat del vídeo), la major part de l'activitat (en grups rojos i grocs) es trobaven a la part davantera del cervell. El lòbul de l'ínsula sols s'encén després que els participants articulen paraules i sons. Cartografiant la funció del lòbul de l'ínsula durant el discurs podria ajudar als científics per entendre millor els tipus de trastorns de la parla que es poden desenvolupar després de les lesions cerebrals.
Escrit per Gaëlle Coullon
Vídeo del treball d'Oscar Woolnough i col·laboradors/es
Vivian L. Smith Department of Neurosurgery, McGovern Medical School at UT Health Houston, Texas, EUA
Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en eLife, desembre de 2019
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.