• 14 de febrer de 2020

  Bacteris en Flor

  Des de galàxies en espiral fins a bacteris microscòpics, hi ha molt per aprendre en els patrons de la natura. Aquesta forma semblant a les flors, emergeix a mesura que dos tipus de bacteris creixen un al costat de l'altre en una placa d'agar. Mentre A. baylyi (roig) es mou o "migra" cap a fora, la comparativament inactiva E. coli (verd) "al cavallet" dels seus veïns mòbils, subjectant-los amb forces de fricció que donen a la colònia dels seus pètals de llaç. Els científics han desenvolupat models matemàtics per simular aquestes forces, recreant virtualment aquestes floracions. En el futur, aquestes podrien predir com colònies amb barreges de diferents bacteris podrien créixer i desenvolupar-se al món real, la construcció de biofilms a la placa dental o rastrejant implants mèdics com els marcapassos, per exemple. Aprenent com aquests bacteris interactuen podria ser un pas cap al desgranament dels seus patrons.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del trebal de Liyang Xiong i col·laboradors
  BioCircuits Institute, University of California, San Diego, La Jolla, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en eLife, gener de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.