• 1 de febrer de 2017

  Atrapant la Llum

  A la base de la cadena alimentària, les plantes realitzen un miracle tots els dies: en el procés de la fotosíntesi, converteixen l'energia solar en glucosa, facilitant-li-la a altres éssers vius. Recentment, un equip d'investigació ha desenvolupat uns dispositius que utilitzen els rajos de sol per a dur a terme les reaccions químiques igual que ho fan les plantes. Amb la forma de les fulles que els varen inspirar, aquests reactors químics minúsculs (representats en la imatge) estan construïts a partir de materials coneguts com concentradors solars luminescents (LSCs) , que absorbeixen la llum solar abans de tornar a emetre-la a una longitud d'ona específica, concentrant eficaçment la seua energia. Els microcanals, visibles com les venes d'aquestes fulles artificials, porten les molècules conjuntament amb els LSCs, fet pel qual, l'energia solar que produeixen, pot impulsar les reaccions químiques. Aplicada als processos utilitzats per a la síntesi de fàrmacs, aquesta tècnica versàtil pot permetre que els medicaments es produïsquen en qualsevol lloc amb llum natural, de manera eficient, respectuosa amb el medi ambient i més barata; motiu pel què està revolucionant la indústria farmacèutica.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge de Bart van Overbeeke
  Eindhoven University of Technology, Eindhoven, Països Baixos
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en Angewandte Chemie, desembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.