• 4 de febrer de 2021

  Aturant el Càncer

  El sol bombardeja la nostra pell amb radiació ultraviolada constantment, provocant l'acumulació de mutacions cancerígenes a l'ADN de les cèl·lules de la nostra pell. Tanmateix, aquestes cèl·lules en adults són sorprenentment tolerants a potents mutacions d'eixe tipus sense conseqüències visibles. Els esforços de cerca demostren que malgrat la persistència d'aquests grupuscles de cèl·lules la seua grandària és limitada. Els investigadors volen esbrinar per què, introduint mutacions cancerígenes al gen HRAS de cèl·lules de la pell de ratolins. Algunes cèl·lules mutants, actuant com a cèl·lules progenitores, es dividien i augmentaven en nombre. Altres, però, maduraven i eren incapaces de proliferar. Traslladant-se a altres gens involucrats, es van centrar en Rassf5, que és activat per HRAS. Entre les cèl·lules en què es van reduir els nivells de proteïna Rassf5 (de color verd a la imatge, en dos tallades de pell), el nombre de cèl·lules progenitores va augmentar mentre que el de cèl·lules en maduració es va veure reduït. Rassf5 és llavors un element potencialment fonamental per aturar l'expansió de cèl·lules de la pell mutades potencialment perilloses.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Madeline Sandoval, Zhe Ying i Slobodan Beronja
  Division of Human Biology, Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle, WA, USA
  Imatge publicada originalment sota llicència de Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, gener de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.