• 3 de febrer de 2021

  Mirant Enrere

  No és cap secret que a mesura que envellim les nostres facultats van a pitjor, entre elles, la vista. Però, i si poguerem revertir el rellotge biològic? Un nou estudi en ratolins ens ha obert un nou camí cap a aquesta possibilitat. Al temps que ens fem majors, l'ADN de les nostres cèl·lules pren marques moleculars, anomenades modificacions epigenètiques, que alteren el funcionament dels gens. Aquestes modificacions són també fonamentals perquè permeten a les cèl·lules recordar la seua identitat i la funció que els pertoca. Els investigadors van emprar tècniques de teràpia gènica per manipular les modificacions epigenètiques als ulls de ratolins més majors, amb l'objectiu d'eliminar els efectes de l'edat sense perdre la identitat cel·lular. En aquesta imatge de la retina (al fons de l'ull) d'un ratolí que ha rebut el tractament veiem les cèl·lules alterades ressaltades en color verd. De manera admirable, el tractament va millorar la percepció en ratolins que presentaven problemes de visió associats a l'edat, fins i tot permetent la regeneració de nervis òptics lesionats.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge de Yuancheng Lu, Sinclair Lab, Harvard Medical School
  Department de Genetics, Blavatnik Institute, Paul F. Glenn Center for Biology of Aging Research, Harvard Medical School, Boston, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pel Sinclair Lab, Harvard Medical School, used with permission
  Investigació publicada en Nature, desembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.