-
3 de febrer de 2021
Mirant Enrere
No és cap secret que a mesura que envellim les nostres facultats van a pitjor, entre elles, la vista. Però, i si poguerem revertir el rellotge biològic? Un nou estudi en ratolins ens ha obert un nou camí cap a aquesta possibilitat. Al temps que ens fem majors, l'ADN de les nostres cèl·lules pren marques moleculars, anomenades modificacions epigenètiques, que alteren el funcionament dels gens. Aquestes modificacions són també fonamentals perquè permeten a les cèl·lules recordar la seua identitat i la funció que els pertoca. Els investigadors van emprar tècniques de teràpia gènica per manipular les modificacions epigenètiques als ulls de ratolins més majors, amb l'objectiu d'eliminar els efectes de l'edat sense perdre la identitat cel·lular. En aquesta imatge de la retina (al fons de l'ull) d'un ratolí que ha rebut el tractament veiem les cèl·lules alterades ressaltades en color verd. De manera admirable, el tractament va millorar la percepció en ratolins que presentaven problemes de visió associats a l'edat, fins i tot permetent la regeneració de nervis òptics lesionats.
Escrit per Kat Arney
Imatge de Yuancheng Lu, Sinclair Lab, Harvard Medical School
Department de Genetics, Blavatnik Institute, Paul F. Glenn Center for Biology of Aging Research, Harvard Medical School, Boston, MA, EUA
Investigació publicada en Nature, desembre de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.