• 6 de març de 2018

  Aturant la Propagació

  L’augment del virus del Zika ha generat una preocupació mundial. Tot i que poques vegades posa en perill la vida, el virus Zika pot tindre un impacte greu en el fetus durant l’embaràs, i mentre es desenvolupen les vacunes, es necessiten noves formes de contindre-lo. És més coneguda com una malaltia transmesa pels mosquits, però el Zika també es pot transmetre sexualment, ja que s’establix en els testicles masculins. Investigacions mostren que el seu impacte en els testicles és parcialment causat per l’estrés oxidatiu (un desequilibri de certes molècules que contenen oxigen). Un estudi es va centrar en l’efecte que l’ebselen –un antioxidant– podria tindre per combatre aquest estrés, i es va descobrir que tant reduïa el dany testicular com evitava la transmissió sexual. Els testicles dels ratolins infectats amb Zika (a l'esquerra) van mostrar molt poques cèl·lules espermàtiques en potència (de color verd); mentre que, al ratolí tractat, en vies de recuperació, hi havia gran quantitat d’aquestes (a la dreta). L'ebselen s’està provant en assajos clínics per a diverses malalties –potser el virus del Zika siga el següent de la llista.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Yogy Simanjuntak i col·laboradors
  Institute of Biomedical Sciences, Academia Sinica, Taipei, Taiwan
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, febrer de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.