• 20 d’octubre de 2017

  Autopistes del Peix Zebra

  Sembla el tipus de xarxa de carreteres retorçudes que li donaria a un urbanista maldecaps, però aquesta xarxa compacta de carreteres biològiques podria dur a nous tractaments per a pacients amb malalties cardíaques. Aquesta imatge de microscopi acolorida artificialment mostra la densa xarxa de vasos sanguinis del cor d'un peix zebra adult. Encara que parega improbable, aquests diminuts peixos tropicals s'han convertit en un organisme model de gran importància per als investigadors que estudien les malalties del cor, degut a una habilitat inusual: a diferència dels humans, el peix zebra pot regenerar el múscul cardíac danyat i els vasos sanguinis en qüestió de setmanes després d'una ferida o malaltia. A més, tenen un cicle de vida ràpid, arribant a la maduresa en només tres mesos, i són fàcils de mantindre i estudiar en el laboratori. Al descobrir les vies biològiques i les molècules involucrades en aquest procés de regeneració, els investigadors esperen desenvolupar tractaments que puguen reparar els cors humans malalts en el futur.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge del Dr Yujie Yang, University of Edinburgh
  Centre for Cardiovascular Science, University of Edinburgh, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Imatge de la llista seleccionada per als premis ''Reflections of Research'' 2017 de la British Heart Foundation

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.