• 21 d’octubre de 2017

  Volador Amistós

  Els genetistes amen les mosques del vinagre perquè compartixen al voltant del 60% dels nostres gens i tenen lliçons per a compartir sobre com funciona la vida. Igual que els humans, els mascles i les femelles de les mosques del vinagre creixen a diferents velocitats. Però mentre que els gens específics de sexe controlen les hormones que augmenten el creixement en els nostres cossos, les mosques no pareixien tan semblants, fins ara. Les mosques tenen un gen anomenat sex-lethal (Sxl) que s'activa de manera diferent en mascles o en femelles. En els cervells en desenvolupament de la mosca, com aquest (amb totes les cèl·lules tenyides de blau), els científics van descobrir que Sxl funciona en dos tipus diferents de neurones, la qual cosa les fa més actives en mascles o en femelles, per a controlar la diferent grandària entre ambdós. Mentre que un tipus està involucrat en l'enviament de senyals dins del cervell (com el tipus que està marcat a la foto), un altre produïx l'hormona insulina. Aquest vincle entre els gens específics del sexe i el control hormonal durant el desenvolupament acosta encara més als éssers humans i les mosques, útil quan es tracta de comprendre com es desenvolupen els diferents sexes.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball d'Annick Sawala i Alex P. Gould
  The Francis Crick Institute, Londres, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, octubre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.