• 3 de febrer de 2019

  Bambolla Problemàtica

  Surant cap a la superfície dels mars, volcans, sopa i xocolate calent; ¿hi ha una imatge més entretinguda que observar les bambolles esclatant? Però algunes estan plenes de bacteris com Escherichia coli (E.coli) i un pop llança microbis en totes les direccions, fet que pot propagar la infecció. L’observació de les bambolles amb un microscopi d’alta potència mostra que la bambolla inferior, carregada de bacteris, té taques brillants reveladores. Cadascuna d’elles és un microbi, pujant al cim en forma de cúpula, preparant-se per a esclatar. Els investigadors van trobar que E.coli produïa substàncies tensioactives que aprimen la superfície de la bambolla, allargant la seua vida de segons a minuts mentre es reunix la càrrega útil bacteriana, assegurant que, quan esclata, els microbis es propaguen per tot arreu. Aquestes poden ser idees importants per als científics que intenten contindre la propagació de la infecció o aprendre més sobre la transmissió de malalties aerotransportades.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball de S.Poulain i L.Bourouiba
  The Fluid Dynamics of Disease Transmission Laboratory, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA, EUA
  Imatge publicada sota una llicència Creative Commons
  Investigació publicada en Physical Review Letters, maig de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.