• 9 de maig de 2020

  Bancs d'Organoides

  Els càncers són diversos, fins i tot a escala d'un únic òrgan com és el ronyó. El ronyó té més de 30 tipus de cèl·lules distintes que poden veure's implicades en el desenvolupament d'un tumor. Distints tipus de càncer de ronyó comporten distintes combinacions de cèl·lules. Es necessiten millors models d'aquests tumors per poder reflectir la seua diversitat per tal de dur a terme més investigacions que puguen aportar nova informació. Uns investigadors descriuen ara el primer biobank de càncers d'organoides d'infants, que inclou organoides amb càncer de ronyó de més de 50 xiquets amb diferents tipus de càncer. Aquests organoides foren cultivats a partir de mostres de tumors de pacients i es van conservar les característiques clau dels tumors originals. Utilitzant imatges en 3D d'alta resolució, uns investigadors han demostrat que un organoide d'un tipus de càncer de ronyó anomenat tumor de Wilm (a la imatge) conté múltiples tipus de cèl·lules: epitelials (roig), blastèmiques (verd), i cèl·lules estromals (blanc), que reflectien amb precisió els tumors Wilm en pacients. Açò mostra com el biobank pot proporcionar models fidels per investigar la biologia dels tumors i provar els medicaments per al tractament del càncer.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge de Camilla Calandrini i Frans Schutgens, i col·laboradors
  Oncode Institute, Princess Máxima Center for Pediatric Oncology, Utrecht, Països Baixos
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, març de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.