-
13 de març de 2018
Bategar per Desenvolupar-se
Una paradoxa en biologia és que els nostres cors comencen a bategar abans d’estar totalment formats. Aquest vídeo mostra les cèl·lules del cor joves a mesura que comencen a generar el ritme que durarà tota la vida. Els científics van capturar aquesta activitat en temps real al voltant de deu hores després de la fecundació, mitjançant la utilització de tècniques avançades de microscòpia. Van marcar cèl·lules individuals en embrions de ratolins, i després van fer un seguiment del creixement i els moviments de cada cèl·lula. Això va mostrar que les cèl·lules cardíaques primerenques s’agrupen en dos grups. Les cèl·lules del primer grup comencen a bategar ràpidament, mentre que aquelles del segon grup ajuden a les primeres a col·locar-se al llarg d'una estructura en forma de tub (mostrada ací). Una vegada allà, els dos grups bateguen a l’uníson. El tub bomba sang i finalment es desenvoluparà en les quatre cambres del cor. Són els rols alternatius dels dos grups de cèl·lules el que permet que el cor funcione abans d’estar completament desenvolupat.
Escrit per Deborah Oakley
Imatge/vídeo del treball per Kenzo Ivanovitch, Susana Temiño i Miguel Torres
Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares, Espanya
Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en eLife, desembre de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.