• 6 d'agost de 2019

  Bombolla de Gel

  Enginyers, biòlegs i geòlegs estan fascinats per la congelació: observen com el fred s'estén per les reixes de metall, a través de la sang o dels teixits, o fins i tot per muntanyes i glaceres. La congelació de bambolles és un repte major, ja que el fred viatja de manera diferent al voltant de les seues superfícies. Aquesta bambolla de sabó està recolzada en un llit de gel, en una habitació refredada al voltant de -18 graus Celsius. Podem veure a la imatge (de dalt a l'esquerra a baix a la dreta) com un front de temperatura mou constantment la bambolla cap amunt (conegut com a Flux de Marangoni) creant flocs de gel en un patró de "globus de neu" abans que la bambolla es congele del tot. Les bambolles que intenten congelar-se en ambients més calents no poden conduir la temperatura de la mateixa manera i acaben col·lapsant. Com que les bambolles són una part essencial en les emulsions de fàrmacs, aquest estudi pot suggerir formes més eficients d'emmagatzemar durant més temps components dels fàrmacs.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de S. Farzad Ahmadi i col·laboradors
  Department of Biomedical Engineering and Mechanics, Virginia Tech, Blacksburg, VA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicada en Nature Communications, juny de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.