• 13 de novembre de 2016

    Bones Sensacions Intestinals

    Alguns científics li diuen 'segon cervell'. Es compon de 100 milions de neurones, garanteix que aconseguim els nutrients que necessitem, i fins i tot afecta el nostre humor. Aquest 'cervell' és en realitat una xarxa de nervis coneguda com a sistema nerviós entèric, el qual controla els nostres budells. La pèrdua d'aquests nervis resulta en un conjunt de malalties anomenades neuropaties entèriques. Els efectes al cos són severs: malnutrició, dolor, nàusees, vòmits, diarrea i estrenyiment. Els investigadors estan usant ratolins per a investigar el potencial de les cèl·lules mare per al reemplaçament d'aquests nervis perduts. Les cèl·lules mare, conegudes com a cèl·lules de la cresta neural entèrica (ENCCs), van ser implantades a l'interior dels budells de ratolins normals (a la imatge) i de ratolins als que els mancaven els nervis viscerals. Les ENCCs (verd/groc) integrades als budells d'ambdós tipus de ratolins no van causar tumors, i es van desenvolupar com a nervis que esdevenien funcionals quan s'estimulaven elèctricament. Aquest és el primer pas cap a futures teràpies en humans.

    Escrit per Lux Fatimathas
    Imatge del treball de Julie E Cooper i col·laboradors/es
    Stem Cells and Regenerative Medicine, UCL Institute of Child Health, London, Regne Unit
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en PLOS One, gener de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.