• 14 de novembre de 2016

    Tecnologia Disco

    A diferència de les meduses, no tots els animals són transparents per naturalesa. És una bona notícia si ets un aprensiu, però desafortunada quan es tracta de diagnosticar malalties. Els microscopis moderns lluiten contra açò quan es tracten de 'veure' a l'interior de teixits, on els productes químics opacs com les grasses bloquegen la llum del làser. Però aquest cervell de ratolí és completament transparent, quasi com el vidre. Una immersió en una solució química li va donar a les seues molècules lipídiques una càrrega elèctrica, de manera que van poder ser eliminades per una descàrrega de corrent. Aquesta tècnica de neteja de teixits, anomenada iDISCO, ajuda a la microscòpia 3D a revelar neurones (blau) i vasos sanguinis (groc). Una taca porpra destaca les plaques amiloides, un material residual que sovint obstrueix els senyals cerebrals conduint a la demència. Aquests patrons 3D de les plaques varien entre diferents cervells –subtileses que poden, ocasionalment, conduir a tractaments personalitzats per a afeccions com la malaltia de l'Alzheimer.

    Escrit per John Ankers
    Imatge per cortesia del Dr. Thomas Liebmann, The Rockfeller University
    Laboratory of Molecular and Cellular Neuroscience, The Rockefeller University, New York, NY, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Publicat en Cell Reports, juliol de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.