• 14 de maig de 2019

  Branques Locals

  Les nostres neurones desenvolupen branques menudes anomenades neurites per a connectar-se amb altres cèl·lules, estenent-se en xarxes, cosa que ens ajuda a processar i respondre al món exterior. Hi ha milers de milions de neurones en el cervell, així que assenyalar patrons entre elles és, de vegades, tan desafiant com 'veure la fusta dels arbres'. No obstant això, en aquest cervell de ratolí, una tècnica anomenada arc de Sant Martí cerebral ‘pinta’ les neurones amb diferents colors utilitzant proteïnes fluorescents, permetent a una nova tècnica de microscòpia anomenada ChroMs escollir cèl·lules individuals entre les branques abarrotades. Capturant aquesta escena en alta definició, podem fer un passeig virtual pel bosc cerebral dels voltants, però també -posteriorment al vídeo- allunyar-se per a traçar les formes delicades dels arbres neuronals individuals del còrtex cerebral. Aquesta combinació potent de tècniques podria revelar més sobre com es comuniquen les diferents àrees cerebrals i com els canvis provocats per l’envelliment o malalties poden alterar aquests patrons.

  Escrit per John Ankers

  Vídeo del treball de Lamiae Abdeladim i col·laboradors
  Laboratory for Optics and Biosciences, Ecole polytechnique, CNRS, INSERM, IP Paris, Palaiseau, França
  Vídeo publicat orginalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, abril de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.