-
14 de maig de 2019
Branques Locals
Les nostres neurones desenvolupen branques menudes anomenades neurites per a connectar-se amb altres cèl·lules, estenent-se en xarxes, cosa que ens ajuda a processar i respondre al món exterior. Hi ha milers de milions de neurones en el cervell, així que assenyalar patrons entre elles és, de vegades, tan desafiant com 'veure la fusta dels arbres'. No obstant això, en aquest cervell de ratolí, una tècnica anomenada arc de Sant Martí cerebral ‘pinta’ les neurones amb diferents colors utilitzant proteïnes fluorescents, permetent a una nova tècnica de microscòpia anomenada ChroMs escollir cèl·lules individuals entre les branques abarrotades. Capturant aquesta escena en alta definició, podem fer un passeig virtual pel bosc cerebral dels voltants, però també -posteriorment al vídeo- allunyar-se per a traçar les formes delicades dels arbres neuronals individuals del còrtex cerebral. Aquesta combinació potent de tècniques podria revelar més sobre com es comuniquen les diferents àrees cerebrals i com els canvis provocats per l’envelliment o malalties poden alterar aquests patrons.
Escrit per John Ankers
Laboratory for Optics and Biosciences, Ecole polytechnique, CNRS, INSERM, IP Paris, Palaiseau, França
Vídeo publicat orginalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Nature Communications, abril de 2019
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.