• 16 de maig de 2021

  Bretxa de Nadó

  La vida està plena de donar i rebre: les cèl·lules i els teixits intercanvien substàncies químiques entre si, sovint empenyant-les a través de petits canals en les membranes cel·lulars. No obstant això, hi ha altra forma, fent ús dels espais on les cèl·lules es troben en l'epiteli - la barrera similar a la pell que recobrix molts dels nostres teixits - però el que controla aquest transport paracel·lular és una mica misteriós. Aquí, una malla de cèl·lules epitelials (porpra) n'hi ha un òvul en desenvolupament en un ovari de la mosca del vinagre. Representades baix un microscopi de fluorescència confocal, les cèl·lules formen juntes triangulars que s'expandixen o es contrauen per crear espais intercel·lulars temporals (verd), suficientment llargues perquè les proteïnes formadores de gemma passen a l'ou. Amb un mecanisme similar que ajuda als productes químics a passar de la sang als testicles dels mamífers, el treball futur també pot desentranyar el paper del transport paracel·lular en la fertilitat humana i el desenvolupament.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball de Jone Isasti-Sanchez i col·laboradors
  Institute of Animal Physiology, University of Münster, Münster, Alemanya
  Drets de la imatge reservats als autors originals
  Publicat en Developmental Cell, abril de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.