• 15 de maig de 2021

  Cordes de Renina

  Sempre que tingues set, és perquè l'hormona renina està actuant. És alliberada per cèl·lules especials en els teus ronyons i li diu al cervell que necessites beure alguna cosa. No obstant això, les cèl·lules productores de renina també es troben fora del ronyó. Què fan ací? Els investigadors ara investiguen mitjançant l'estudi de les cèl·lules immunitàries productores de renina en la sang anomenades limfòcits B-1. Aquestes cèl·lules es van recol·lectar de ratolins i es van conrear en plaques amb bacteris E.coli. La microscòpia electrònica de rastreig (a la foto) va revelar que aquestes cèl·lules (boles) produïen cables de renina i atrapaven i embolicaven bacteris (cilindres) per controlar el creixement bacterià. Després, l'equip va mesurar el creixement del bacteri Salmonella amb i sense limfòcits B-1. El creixement bacterià es va reduir quan estaven presents limfòcits B-1. Finalment, van cultivar Salmonella amb limfòcits B-1 de ratolins mutants que no tenien renina - el creixement bacterià no es va reduir tant com amb els limfòcits B-1 normals. La producció de renina, per tant, ajuda als limfòcits B-1 a combatre les infeccions.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge del treball de Brian C. Belyea i col·laboradors
  Department of Pediatrics, Child Health Research Center, University of Virginia School of Medicine, Charlottesville, VA, EUA
  Imatge publicada originalment amb Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.