• 15 de maig de 2021

  Cordes de Renina

  Sempre que tingues set, és perquè l'hormona renina està actuant. És alliberada per cèl·lules especials en els teus ronyons i li diu al cervell que necessites beure alguna cosa. No obstant això, les cèl·lules productores de renina també es troben fora del ronyó. Què fan ací? Els investigadors ara investiguen mitjançant l'estudi de les cèl·lules immunitàries productores de renina en la sang anomenades limfòcits B-1. Aquestes cèl·lules es van recol·lectar de ratolins i es van conrear en plaques amb bacteris E.coli. La microscòpia electrònica de rastreig (a la foto) va revelar que aquestes cèl·lules (boles) produïen cables de renina i atrapaven i embolicaven bacteris (cilindres) per controlar el creixement bacterià. Després, l'equip va mesurar el creixement del bacteri Salmonella amb i sense limfòcits B-1. El creixement bacterià es va reduir quan estaven presents limfòcits B-1. Finalment, van cultivar Salmonella amb limfòcits B-1 de ratolins mutants que no tenien renina - el creixement bacterià no es va reduir tant com amb els limfòcits B-1 normals. La producció de renina, per tant, ajuda als limfòcits B-1 a combatre les infeccions.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Brian C. Belyea i col·laboradors
  Department of Pediatrics, Child Health Research Center, University of Virginia School of Medicine, Charlottesville, VA, EUA
  Imatge publicada originalment amb Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.