-
30 de setembre de 2015
Buscant la Parla
Sovint escoltem la frase '¡Ho vaig dir sense pensar!' però de fet, l'acte de parlar es un procés increïblement complex que implica moltes regions del cervell. Els científics estan utilitzant una tècnica anomenada escànner funcional IRM –la qual 'il·lumina' seccions del cervell quan estan actives– per comprendre més sobre com totes aquestes parts treballen juntes per produir el llenguatge. Aquestes imatges són representacions simplificades de les connexions entre parts particulars del cervell, cadascuna destacada en un color diferent, posades al descobert per voluntaris escanetjats mentre duien a terme una gamma de tasques: descansar (al centre), parlar síl·labes soltes o oracions completes (superior dreta i inferior dreta, respectivament), o fent tasques que no impliquen la parla –colpejant amb els dits (superior esquerra) o escoltant notes musicals (inferior esquerra). Els resultats mostren que mentre les tasques més simples utilitzen tres regions principals del cervell, l'acte de parlar necessita que sis parts diferents treballen conjuntament.
Escrit per Kat Arney
Imatge adaptada del treball de Stefan Fuertinger i col·laboradors/es
Icahn School of Medicine at Mount Sinai, Nova York, EUA
Publicat en PLOS Biology, juliol de 2015
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.