• 27 d'abril de 2018

  Buscant Punts Calents

  Les úlceres de pressió, també conegudes com a úlceres de decúbit, són un gran problema per a les persones que estan postrades al llit durant llargs períodes de temps. La pressió contínua pot causar úlceres doloroses i inflamades que ràpidament s'infecten i es tornen difícils de tractar. La inflamació porta a un augment de temperatura, de manera que els cuidadors poden vigilar les infeccions monitoritzant la temperatura general del cos del pacient amb un termòmetre. Però és molt més difícil mesurar els canvis en la pressió. Com a solució, els investigadors han desenvolupat xicotets sensors sense fil capaços de mesurar la temperatura i pressió, cadascun de la mida d'un cèntim, que es peguen a la pell i obtenen la seua energia d'un receptor situat sota el llit. Utilitzant una distribució de fins a 65 sensors ubicats per tot el cos, els investigadors poden detectar zones problemàtiques (àrees roges i taronges) abans que es desenvolupe una úlcera en tota regla. Amb el temps esperen utilitzar el mateix enfocament per mesurar també, sense fils, la freqüència cardíaca i els patrons de respiració.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Seungyong Han, Jeonghyun Kim, Sang Min Won i Yinji Ma, i col·laboradors
  Department of Materials Science and Engineering, University of Illinois at Urbana-Champaign, Urbana, IL, EUA
  Imatge mostrada amb permís de l'AAAS - the American Association for the Advancement of Science
  Publicat en Science Translational Medicine, abril de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.