• 20 de juliol de 2021

  Cada Cosa al Seu Lloc

  Desenredar dos parells dauriculars impossiblement entrellaçats al fons de la teua bossa és irritant. Idealment, no deurien denredar-se en primer lloc, i per aquest motiu dins del cervell, on el cablejat de neurones sentrecreuen, hi ha mecanismes per mantindre lordre. Dos xarxes paral·leles de neurones processen informació espacial i relacionada en objectes. Uns investigadors interessats en com aquestes xarxes es desenvolupen sense molestar-se han analitzat el creixement dun cervell de ratolí. Han trobat dos molècules en la superfície de les cèl·lules (en groc i blau al tall de cervell de ratolí a la imatge) que orienten el creixement i eviten la confusió. Una delles repel·leix les mateixes que es troben a altres cèl·lules mentre que laltra activament atrau les neurones a les quals es vol unir, així assegurant-se que dos xarxes es formen sense cap encreuament no desitjat. Aquestes forces cooperatives datracció i repulsió ajuden cada hebra a trobar el seu objectiu, eventualment construint xarxes precises al cervell, on qualsevol errada pot tindre serioses conseqüències.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Daniel Pederick i col·laboradors
  Department of Biology, Howard Hughes Medical Institute, Stanford University, Stanford, CA, USA
  Drets de la imatge reservats als autors originals
  Publicat en Science, Juny de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.