• 19 de juliol de 2021

  Unint la Divisió

  Una cèl·lula humana en divisió com aquesta ha de trencar el seu ADN exactament per la meitat; els parells de cromosomes s’alineen acuradament en files (parcialment ressaltades en blau) i després, mitjançant petites estructures amb forma de corda anomenades fusos, són dividits. Els errors d’aquest "estira-i-arronsa" a petita escala poden donar lloc a l'aparició de malalties i altres problemes de desenvolupament. Ací els científics exploren la maquinària molecular implicada, eliminant una proteïna clau anomenada PRC1 (morat) amb una ràfega de llum. Aquest ràpid enfocament optogenètic els permet veure què passa després. La PRC1 té un paper important en la construcció de fibres, que abasten l’espai entre els fusos a cada banda, fent de guies per a un alineament perfecte. Si s’elimina la PRC1 (les estructures morades que s'esvaeixen) l’alineació dels cromosomes trontolla, fins que la llum s’apaga i es recupera PRC1. Ara els investigadors poden aprofitar aquest treball, fent servir l’optogenètica per desmantellar més maquinària dins les cèl·lules, amb l’esperança d’obtenir més objectius a què poder atacar durant la mitosi en cèl·lules canceroses.

  Escrit per John Ankers

  Vídeo de Mihaela Jagrić, Patrik Risteski, Jelena Martinčić i col·laboradors
  Division of Molecular Biology, Ruđer Bošković Institute, Zagreb, Croàcia
  Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, gener de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.