-
17 de febrer de 2018
Calor Intern
Els mitocondris solen anomenar-se les centrals elèctriques de les nostres cèl·lules. Mostrades com a taques d’or al voltant dels nuclis blaus d'aquestes cèl·lules de vaca, bomben cap al seu exterior un flux constant d’ATP, l’energia cel·lular que alimenta les reaccions importants. No obstant això, els mitocondris estan produint alguna cosa més al mateix temps: calor. El cos humà ha de mantindre una temperatura constant al voltant de 37 graus, així que els investigadors es van sorprendre quan trobaren que la temperatura a l’interior del mitocondri està prop dels 50 graus. ¿Podrien els mitocondris ser xicotets escalfadors que mantenen totes les nostres cèl·lules càlides des de dins, ajudant amb la nostra termoregulació? Esta podria ser una nova manera d’entendre, i tractar potencialment les malalties mitocondrials. De moment, els descobriments han generat un acalorat debat, augmentant les qüestions sobre quins altres secrets sense descobrir es troben dins de les nostres cèl·lules.
Escrit per John Ankers
Imatge de Torsten Wittmann, University of San Francisco, en la NIH Image Gallery en Flickr
Investigació de l'INSERM UMR1141, Hôpital Robert Debré, Paris, França
Imatge publicada originalment en Flickr amb una llicència Creative Commons BY-NC 2.0
Investigació publicada en PLOS Biology, gener de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.