• 15 d'agost de 2016

  Càmera Càndida

  El fong Candida albicans és un de molts microorganismes que poden viure al nostre cos, generalment sense cap problema. Tanmateix, sota certes circumstàncies provoca infeccions. Açò pot conduir de vegades a una malaltia, anomenada candidiasi hiperplàsica, on les cèl·lules mostren un creixement excessiu; representat per la majoria de les cèl·lules en aquesta fotografia del recobriment de l'estómac d'una rata. La candidiasi hiperplàsica ocasionalment ocasiona un carcinoma de cèl·lules escamoses (SCC), però actualment no se sap com. Els investigadors van estudiar recentment diversos gens supressors de tumors en la candidiasi hiperplàsica i en el SCC. Van trobar que alguns gens clau estaven desactivats al principi del desenvolupament del càncer. Curiosament, altres estaven activats en diverses etapes durant el desenvolupament del càncer, encara que els senyals epigenètics (marques sobre l'ADN que controlen quines parts estan activades) mostraven que devien estar desactivats. Alguns d'aquests gens s'associen també amb altres tipus de càncer, així que açò podria ser rellevant per a eixos també.

  Escrit per Esther Redhouse White
  Imatge del treball de Yui Terayama, Tetsuro Matsuura i Kiyokazu Ozaki
  Laboratory of pathology, Faculty of Pharmaceutical Sciences, Setsunan University, Osaka, Japó
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS one, juliol de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.