• 14 d'agost de 2016

  Models Críptics

  Els nostres intestins processen al voltant de 50 tones de menjar i beguda al llarg d’una vida. No és d’estranyar que les cèl·lules que recobrixen els intestins necessiten ser reemplaçades freqüentment. Aquest és el treball de les cèl·lules mare que es troben dins de les criptes intestinals. Uns budells sans reproduïxen les seues criptes a través d’un procés anomenat fissió de les criptes. Quan aquest va malament ocorren creixements anormals, tals com els adenomes. Per a entendre millor la malaltia, primer necessitem manejar-se amb la fissió de les criptes normal. Així doncs els investigadors van estudiar el paper de dues de les cèl·lules principals de les criptes (Paneth i cèl·lules mare) en organoïdes intestinals cultivats al laboratori. El cultiu d’organoïdes amb diferents substàncies va permetre incrementar el nombre tant de cèl·lules Paneth com el de cèl·lules mare. En comparació amb un organoïde control (a l'esquerra de la foto), un major nombre de cèl·lules Paneth produïx criptes més curtes i redones (a la dreta), mentre que un major nombre de cèl·lules mare produïx criptes més llargues (al centre). La posició relativa d’aquestes cèl·lules també va ser considerada com un fet clau per arrancar el procés de fissió.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball d'Alistair Langlands i col·laboradors
  Cell and Developmental Biology, School of Life Sciences, University of Dundee, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, juny de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.