• 19 de març de 2018

  Càncer sobre Llenç

  Amb la idea de donar sentit a la vida i la malaltia, els científics normalment busquen patrons en grups de gens, o examinen dades de pacients trobades al voltant del món. Alguns agafen una perspectiva completament nova. En aquesta pintura a l’oli, ''Looking forward'' (que es podria traduir per ''Mirant cap endavant''), l’investigador de càncer Dhruba Deb, compartix la seua interpretació sobre la propagació de la malaltia. Al centre, cèl·lules sanes (verdes) envien molècules, senyals paracrins, a les cèl·lules rojes cancerígenes invasores. L’escena captura la ironia de la progressió del càncer –les cèl·lules immunitàries (blaves) tenen l’objectiu de destruir el càncer, mentre el cos intenta complir les demandes de les cèl·lules –desenvolupant nous vasos sanguinis per mantindre al càncer (conegut com angiogènesi, baix a l’esquerra). Les lluites entre les cèl·lules tumorals i el seu entorn provoquen un trencaclosques que normalment presenta grans dificultats a les ments dels investigadors. Potser alguns pocs es convertixen en obres d’art, però la gran majoria no estan massa lluny de la llibreta i del bolígraf –diagrames esborrallats que són tan importants per a la solució com l'anàlisi de les dades més recents.

  Escrit per John Ankers

  Material gràfic per Dhruba Deb, Hamon Center for Therapeutic Oncology Research, University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, TX, EUA
  Hamon Center for Therapeutic Oncology Research, University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, TX, EUA
  Drets de la imatge reservats per Dhruba Deb ©2016. Reproduït amb permís
  Ressenya publicada en PNAS, gener de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.