• 19 de març de 2018

  Càncer sobre Llenç

  Amb la idea de donar sentit a la vida i la malaltia, els científics normalment busquen patrons en grups de gens, o examinen dades de pacients trobades al voltant del món. Alguns agafen una perspectiva completament nova. En aquesta pintura a l’oli, ''Looking forward'' (que es podria traduir per ''Mirant cap endavant''), l’investigador de càncer Dhruba Deb, compartix la seua interpretació sobre la propagació de la malaltia. Al centre, cèl·lules sanes (verdes) envien molècules, senyals paracrins, a les cèl·lules rojes cancerígenes invasores. L’escena captura la ironia de la progressió del càncer –les cèl·lules immunitàries (blaves) tenen l’objectiu de destruir el càncer, mentre el cos intenta complir les demandes de les cèl·lules –desenvolupant nous vasos sanguinis per mantindre al càncer (conegut com angiogènesi, baix a l’esquerra). Les lluites entre les cèl·lules tumorals i el seu entorn provoquen un trencaclosques que normalment presenta grans dificultats a les ments dels investigadors. Potser alguns pocs es convertixen en obres d’art, però la gran majoria no estan massa lluny de la llibreta i del bolígraf –diagrames esborrallats que són tan importants per a la solució com l'anàlisi de les dades més recents.

  Escrit per John Ankers
  Material gràfic per Dhruba Deb, Hamon Center for Therapeutic Oncology Research, University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, TX, EUA
  Hamon Center for Therapeutic Oncology Research, University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, TX, EUA
  Drets de la imatge reservats per Dhruba Deb ©2016. Reproduït amb permís
  Ressenya publicada en PNAS, gener de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.