• 18 de març de 2018

  Vist amb Facilitat

  El diagnòstic i tractament de malalties tropicals rares o poc conegudes és, de vegades, relativament clar en un hospital ben equipat amb personal especialitzat. Però per la seua naturalesa, aquestes malalties persistixen normalment en àrees amb recursos limitats, així que són necessaris tests més simples. La leishmaniosi visceral (LV) és una malaltia parasitària transmesa per flebòtoms. Normalment afecta a gent jove, i pot ser letal si no és tractat. El diagnòstic normalment requerix d’anàlisis microscòpics de mostres recollides mitjançant mètodes invasius arriscats i incòmodes, o tests moleculars que depenen d’un equip especialitzat. Ha sigut proposat un nou test que assegura permetre visualitzar resultats amb un simple test de sang, utilitzant reactius fàcils de conservar. Un estudi posà a prova la fiabilitat del producte, comparant-lo amb tests moleculars, amb pacients suposadament malalts amb LV a Sudan, i foren detectats quasi a la perfecció. Proporciona resultats fàcils de comprendre (a la foto, un resultat negatiu dalt a l’esquerra, un positiu baix a la dreta, i resultats alternats en els altres tubs), amb –de manera crucial– un equipament barat i simple.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge adaptada del treball realitzat per Maowia Mukhtar i col·laboradors
  Foundation for Innovative New Diagnostics—FIND, Geneva, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Neglected Tropical Diseases, febrer de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.