• 28 de maig de 2017

  Capturant la Complexitat

  L'ADN es representa com una cadena de nucleòtids fermament enrotllats a l'interior dels cromosomes recognoscibles, però només adopta aquesta conformació compacta quan una cèl·lula es divideix. La resta del temps, els genomes són molt més dinàmics i inescrutables. En un estudi històric, els investigadors han capturat la complexa estructura 3D d'un genoma sencer de mamífer, dins d'una cèl·lula mare embrionària de ratolí (a la foto). La seua tècnica pionera, que consisteix en la seqüenciació de petits fragments d'un genoma fix per determinar quins segments es troben a prop uns dels altres, donarà una gran quantitat d'idees sobre com l'organització del genoma afecta la funció cel·lular. La reconstrucció minuciosa dels genomes de múltiples cèl·lules revelen trets consistents, incloent la posició de l'ADN inactiu (en groc) i l'ADN actiu, del qual s'estan transcrivint els gens (en blau). Per contra, també hi va haver una variació inesperada en l'estructura del genoma entre cèl·lules particulars, fins i tot del mateix tipus, el que pot sostindre respostes variables a les malalties i als tractaments.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Tim J. Stevens i col·laboradors
  Department of Biochemistry, University of Cambridge, Cambridge, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.