• 14 de juliol de 2016

  Caracterizant Tuba

  Els cilis són protusions en forma de dits que es troben en les cèl·lules i funcionen com a sensors per a ajudar a supervisar i regular les molècules que flueixen cap a dins i fora de les nostres cèl·lules. Dins de les cèl·lules renals, els cilis defectuosos poden causar malalties renals. En un model de peix zebra amb una malaltia renal, els investigadors van alterar la seqüència d’una proteïna anomenada Tuba (que exercix un paper important en el procés molecular de la funció dels cilis) i van veure que açò provocava un desenvolupament anòmal dels renyons. Pel fet que els cilis estan presents en un cert nombre de diferents òrgans, els investigadors també van trobar que l'alteració Tuba provocava acumulació de líquid en el cervell, inflamació en els ulls, acumulació de líquid en l'abdomen i una cua arrissada (en la foto, les dos files inferiors; compareu-les amb les dos files superiors que són les d'un peix zebra sa). Una millor comprensió de com els cilis es tornen disfuncionals en diferents òrgans permetrà tindre millors indicis per a tractar una àmplia gamma de malalties.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge del treball de Jeong-In Baek i col·laboradors
  Department of Medicine, Medical University of South Carolina, Charleston, SC, EUA
  Autoritzada la reutilització no comercial de la imatge pel Journal of Biological Chemistry
  Publicat en Journal of Biological Chemistry, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.