-
4 de febrer de 2020
Cèl·lula Artificial
Si els productes químics presents a les nostres cèl·lules s'ajuntaren sobtadament, els processos cel·lulars es convertirien en un caos incontrolat i, probablement explosiu. En canvi, confiem amb les membranes, unes barreres biològiques que bordegen les cèl·lules i els petits orgànuls del seu interior, permetent a aquests diminuts compartiments barrejar el seu contingut sols en el moment oportú. Hi ha mecanismes semblants darrere dels patrons dels senyals nerviosos, la circulació sanguínia i el metabolisme. El compartiment artificial que mostra la imatge, està ple de milers de diminuts protobionts rodons, cadascun rodejat per una membrana artificial i replet de productes químics. Omplint grups de protobionts amb diferents productes químics, els investigadors poden experimentar amb reaccions en cadena programables, on enzims sintètics, anomenats sinzims, desencadenen les reaccions. Com treballen de manera semblant a les rutes químiques que tenen lloc dintre de les cèl·lules vivents, tal vegada, els sinzims, inspiren nous mitjans per guiar l'alliberació de medicaments dintre de les nostres cèl·lules i teixits.
Escrit per John Ankers
Imatge de Pierangelo Gobbo i col·laboradors/es
Centre for Organized Matter Chemistry and Centre for Protolife Research, School of Chemistry, University of Bristol, Bristol, Regne Unit
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicada en Nature Communications, gener de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.