• 6 de desembre de 2017

  Cèl·lules Mare en Espera

  Per mantindre la llet fresca, posa-la a la nevera. Per mantindre les galletes cruixents, usa un recipient hermètic. Per mantindre les cèl·lules mare a punt per a l’acció, necessitaràs un nínxol per a cèl·lules mare (un medi amb les condicions necessàries per mantindre-les). Els investigadors es pregunten com es formen estos nínxols emprant el peix medaka (Oryzias latipes). Estos peixos tenen uns òrgans sensorials anomenats neuromasts (a la fotografia) al llarg del seu dors, els quals necessiten reparacions mitjançant cèl·lules mare durant tota la seua vida. El marcatge fluorescent de les cèl·lules que formen els neuromasts ha permés a l’equip seguir-les durant el seu desenvolupament fins a la maduresa. Dos tipus de cèl·lules foren clau per a la integritat dels neuromasts: les cèl·lules mare neurals (en verd) i les cèl·lules de la vora (en magenta). Les cèl·lules mare neurals estimulen les cèl·lules de la pell perquè es convertisquen en cèl·lules de la vora i així crear un nínxol ideal. La destrucció de les cèl·lules de la vora comporta la ruptura de la integritat del neuromast i revela com de vital és per a les cèl·lules mare crear un nínxol al voltant d’elles per poder sobreviure i encarregar-se de les reparacions.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge del treball d'Ali Seleit i Isabel Krämer, i col·laboradors
  Animal Physiology and Development, Centre for Organismal Studies Heidelberg, Heidelberg, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, setembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.