• 24 de juliol de 2020

  Cèl·lules Mestres

  En esta secció del teixit cerebral, només hi ha una sola cèl·lula canelobre (roig) en mig d'una multitud d'altres neurones (en color verd), no obstant és l'encarregada de prendre les decisions i control·lar a les masses. De fet, si mires detingudament, pots vore la multitud de braços llargs, prims, ramificats (axons) de la cèl·lula canelobre - que accidentalment donen nom a la cèl·lula - fent contacte amb pràcticament cadascuna de les altres cèl·lules, permitint-la exercir control sobre elles. Hi ha evidència que suggerix que la disfunció d'estes cèl·lules rares però poderoses està relacionada amb una varietat de trastorns importants on s'inclouen autisme, esquizofrènia i epilèpsia, però la falta de cèl·lules fan difícil el seu estudi. Afortunadament, el desenvolupament de noves tècniques de marcatge estan facilitant la identificació i anàlisi de cèl·lules canelobre, llançant llum sobre com es desenvolupen, com establixen les seues nombroses interaccions i dominància i, per suposat, com els defectes en el seu funcionament provoquen malalties neurològiques debilitants.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball de Nicholas B.Gallo, Anirban Paul i LindaVan Aelst, Cold Spring Harbor Laboratory
  Cold Spring Harbor Laboratory, Cold Spring Harbor, NY, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Trends in Neurosciences, juny de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.