• 11 de maig de 2016

  Cèl·lules que Oloren

  L'olfacte és, probablement, el sentit més antic, i està basat en un procès anomenat quimiotaxi –les cèl·lules detecten i responen a substàncies químiques del seu ambient. Les imatges mostren organismes unicel·lulars anomenats Dictyostelium creixent sobre una substància gelatinosa sòlida impregnada amb una substància anomenada àcid fòlic, que els agrada "menjar", després d'una hora (dalt), tres hores (al centre) i cinc hores (baix). Inicialment col·locades a la part esquerra de la base, les cèl·lules consumeixen el folat i creen un gradient de la substància de menor a major. Algunes cèl·lules aventureres, marcades de verd, comencen a moure's cap a la part dreta -com més gran és el cercle és que es mouen més ràpidament. Però altres van en sentit contrari (en roig) o es queden pràcticament al mateix lloc (en blau). La comprensió del que està passant ací, a nivell molecular, ajuda a explicar com totes les cèl·lules -incloent les del nostre cos- oloren el món que les envolta.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Luke Tweedy i col·laboradors
  Cancer Research UK Beatson Institute, Glasgow, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Licence (BY 4.0)


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.